Monday, August 28, 2017

Kako sprečiti/smanjiti sezonsko opadanje kose

Ćao svima!
Posle (mnogo) duže pauze, vraćam se sa željom za pisanje postova za vas. U proteklih nekoliko meseci razmišljala sam u kom pravcu želim da ide moj blog i prikupljala sam ideje za isti.

Budući da se leto bliži kraju i promene u vazduhu počinju da deluju kako na um, tako i na telo, poželela sam da sa vama podelim nekoliko saveta i trikova za prestanak ili bar, smanjenje opadanja kose. Dolazak jeseni kod mnogih žena, kao i kod mene, znači da će se broj opalih vlasi kose primetno pojačati. Ipak, ne paničite! Postoji nekoliko stvari koje možete raditi da biste opadanje kose sveli na minimum.





  1. Prvo i osnovno jeste - dopustite vlasima da opadnu! Pre nego što počnete da se pridržavate ostalih saveta, pripremite svoju kosu. Uradite dubinski tretman (nakon pranja, držite hidratantu masku ili regenerator na kosi što duže možete pod kesom i zimskom kapom ili je zagrevajte fenom, takođe preko kese, pa isperite) koji će, zbog intenzivnog omekšavanja kose dopustiti vlasima da opadnu u što većem broju. Dobro iščešljajte kosu, a tokom narednih pranja, kao i između njih, pridržavajte se sledećeg: 
  2. Ricinusovo ulje!
    Ovo ulje, svima poznato kao odličan tretman za rast kose (kao i trepavica i obrva) takođe može biti korisno za problem pojačanog opadanja kose. Zbog svoje gustine, izbegavam da ga koristim na dužini i krajevima kose, te ga nanosim samo na teme, što smatram da pruža još bolji učinak. Kako ga u ovom slučaju koristim kao privremenu terapiju u prelaznoj sezoni, nanosim ga na teme pre svakog ili svakog drugog pranja. Ukoliko ne možete da ga ostavite da deluje preko noći (što, ipak, deluje najdelotvornije), držite ga na kosi minimum sat vremena pre pranja. Jos jedno ulje koje čini čuda, jeste..
  3. Amla ulje!
    Amla ulje, iako mnogima odbojno zbog jakog i upornog mirisa, pruža neverovatne efekte. Za razliku od ricinusovog, ovo ulje je mnogo ređe, te je zgodno za nanošenje na celu dužinu kose, ali ja ipak to izbegavam iz dva razloga: Prvo, budući da imam plave pramenove kose, iako možda mit, čitala sam da od ovog ulja svetla kosa može da potamni, a to ne želim, pa ga koristim samo na temenu. Drugi razlog je taj što jak miris amla ulja brže ispari ukoliko je naneto u manjoj količini. Naravno, ovo su samo moji razlozi, i oni kojima ne smeta blago tamnjenje kose ili im se dopada miris, mogu da nanose ovo ulje na celu dužinu kose. Rezultat je veoma, veoma sjajna i mekana kosa, koja uz to ubrzano raste i manje opada. Pokušajte!
  4. Nakon tretmana ulja, dolazimo do bitnog faktora: izbora šampona za kosu. Što se tiče rešavanja ovog problema, izbor uvek pada na Allin šampone, opštepoznate kao šampone za rast kose i njeno smanjeno opadanje.
    I zaista, uvek deluju! Iako je veoma retke teksture, praktično vodene, zaista ume da stvori penu i ostavi kosu škripavom, što lično, volim. Ukoliko pre pranja ovim šamponom koristite gore spomenuta ulja, trebaće vam veća količina šampona da biste ulje potpuno isprali, ali ne brinite - iako ne deluje tako, Allin odlično opere kosu. Upravo zato, trudite se da ga koristite samo na temenu, ne i na dužini, da ne biste isušili kosu.
  5. Sledeći, veoma bitan korak jeste - izbor četke za kosu! Moj favorit već godinama jeste, a verujem da će i ostati, Macadamia No tangle četka, koju možete kupiti u ALEXANDAR cosmetics prodavnicama. Samim tim što ne kida kosu, manje vlasi vuče, pa manje vlasi i opada - čista matematika. Odličan izbor jeste i Tangle teezer četka koju planiram da kupim, jer je zbog svoje veličine zgodna i za najmanje torbice. Nju možete naći u Sephori. 
  6. I stigli smo do poslednjeg koraka! Ovaj tretman će problem opadanja lečiti iznutra, a to je - čaj od koprive! Kopriva, koja je ključni sastojak mnogih proizvoda za kosu i samim tim veoma delotvorna, još bolje deluje kada se pije. Pijte šoljicu ovog čaja jednom ili dva puta dnevno i ubrzo ćete primetiti kako blagotvorno deluje na vašu kosu. Obećavam!

Nadam se da ste uživali u ovom postu! Ostavite komentar sa svojim željama, sugestijama ili iskustvima, volela bih da ih čujem.
Do sledećeg čitanja, ljubim vas! 
Neda

No comments:

Post a Comment